Direct naar inhoud

Lustrumactie 2018

De Stichting Jeugdliteratuurprijs bestaat 20 jaar en organiseert in 2018 de 20ste Leeshit. Om ons lustrum te vieren hebben we een aantal Haarlemse scholen uitgenodigd in samenwerking met ons een speciaal leesproject op hun school op te zetten. De uitgenodigde scholen doen nooit mee aan de Leeshit omdat het niveau en/of de vorm niet goed haalbaar is voor hun leerlingen. Stichting Jeugdliteratuurprijs Haarlem ondersteunt de projecten zowel inhoudelijk als financieel.

Poëzieproject met bezoek van Lieke Marsman op Daaf Gelukschool en Vestiging Gunning op de Daaf Gelukschool

Op vrijdag 2 februari bezocht dichteres Lieke Marsman de derde klassen vmbo en havo op de Daaf Gelukschool. Voorafgaand aan het bezoek stonden de lessen Nederlands in de bovenbouw gedurende twee weken in het teken van poëzie en in het bijzonder van het werk van Lieke Marsman.

Bij de ingang van de Daaf Gelukschool (DG) en van de Vestiging Gunning (VG) loop je direct tegen een gedicht aan van Sjaak Koopman, medewerker van de school. Gelegen aan de Albert Verweylaan (taalkundige en dichter!) ontkomen de docenten en leerlingen er niet aan om iets te doen met poëzie.
De school pakte nu uit met een poëzieproject en het bezoek van Lieke Marsman aan de derde klassen vmbo en havo.
Rond de poëzieweek van 25 t/m 31 januari werd er in de bovenbouw tijdens elke les Nederlands aandacht besteed aan poëzie. Het doel is om de belangstelling voor poëzie en lezen in het algemeen aan te wakkeren bij de leerlingen.

Veel leerlingen op deze school vinden lezen door leerachterstanden of dyslexie erg lastig. De Daaf Gelukschool en Vestiging Gunning proberen hen zo goed mogelijk te ondersteunen met hulpmiddelen, extra aandacht en tijd. De scholen hebben een eigen mediatheek die wordt geleid door vrijwilligers. Ook werken de scholen samen met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland om het lezen van boeken te motiveren.

Op 3 februari bracht het Haarlems Dagblad verslag uit van het bezoek van Lieke Marsman. Je kunt het artikel hier downloaden.

Een verteller in de klas op De Schakel

De Schakel koos voor een verteller in de klas en het aanschaffen van jeugdliteratuur. De aangeschafte boeken zijn een mooie aanvulling op de collectie van de bibliotheek van de school en verteller Guy Rocourt is op bezoek geweest in de klas.

Een verteller in de klas op de Paulus Mavo

Ook de Paulus Mavo koos voor verteller Guy Rocourt in de klas. Begin juli vonden zijn verteloptredens binnen het project 'Haarlem' plaats. Niet op school maar in de Hoofdwacht op de Grote Markt heeft hij over drie dagen verspreid vijf brugklassen ontvangen.

Uit Haarlems Dagblad

Uit HD: Leerlingen Gelukschool op zoek naar poëzie

Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit