Direct naar inhoud

Juryrapport Leeshit 2016, de jury en de prijzen

De jury en het juryrapport

De jury bestond uit Anika Abbing (theaterdocent en -maker), Bas Belleman (dichter en journalist) en José Schekkerman (leesconsulent en theaterliefhebber).

De prijzen

Eerste prijs
De Leeshit wisseltrofee en een cultureel georiënteerde excursie of uitje, zoals theater, een muziekpodium, workshop of museum t.w.v. (max.) duizend euro*
*€ 35,- per leerling die heeft meegedaan aan de Leeshit en twee begeleiders met een maximum van € 1000, -

Tweede prijs
Een rondleiding en film- of theaterbezoek in de Toneelschuur Haarlem voor de hele klas.

Derde prijs
Een schrijver op school op bezoek!

Jury en presentatie

Jurylid Anika Abbing

 Anika Abbing

Anika Abbing (1987) is theaterdocent en theatermaker en werkt bij theatergezelschappen en in het onderwijs. Als jongerenregisseur bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen, regisseerde ze in het kader van Theater Na de Dam meerdere voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog waar ouderen en jongeren in meespeelden. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze, samen met veertig jongeren, de voorstelling Over Macht & Swagger(tekst Daan Windhorst).
Ook geeft ze les bij verschillende Jeugdtheaterscholen en ontwikkelt ze educatieprogramma's voor theaters en festivals.
Dit jaar is zij jurylid van de Leeshit en bijzonder nieuwsgierig naar de vertalingen op het toneel. Haar favoriete jeugdboek isAllemaal willen we de hemel (2008) van Else Beerten. Maar sommige 'leeshitboeken' van dit jaar hebben ook al wat teweeg gebracht!

Jurylid Bas Belleman

Bas Belleman

Bas Belleman is dichter. In zijn laatste bundel De drift van Sneeuwwitje vertelt hij de klassieke sprookjes zoals je ze nog nooit hebt gehoord. Eerder vertaalde hij woeste liefdesgedichten van William Shakespeare in Sonnetten voor de Donkere Dame, waarin hij ook vertelt waarom hij die sonnetten zo prachtig vindt. Jarenlang schreef Belleman recensies over Nederlandstalige romans voor dagblad Trouw en twee jaar lang zat hij in de jury van een grote literaire prijs. Dit jaar is hij voor het eerst jurylid voor de Leeshit.

Jurylid José Schekkerman

José Schekkerman

José Schekkerman ontdekte haar liefde voor theater toen ze zelf op de middelbare school in Haarlem zat. Ze volgde vervolgens vele musicallessen en speelde voorstellingen met diverse groepen. Een paar jaar lang stond ze bijna dagelijks op het podium met verschillende voorstellingen bij Center Parcs.
Na haar studie Vrijetijdsmanagement ging ze zelf musicallessen geven waarbij ze voornamelijk met kinderen en jongeren werkte.
In 2012 besloot ze haar theaterwerk op een laag pitje te zetten en aan de slag te gaan bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Als leesconsulent werkt ze daar nu samen met basisscholen om zoveel mogelijk kinderen de mooiste verhalen en het plezier van lezen te laten ontdekken. José is voor de tweede keer jurylid voor de Leeshit.

Lotte Vogel presenteert voor de vierde keer de Leeshit

Lotte Vogel

Lotte Vogel (geboren in Haarlem) is actrice en theatermaker. Ze speelt al sinds 2002 bij verschillende theatergezelschappen door heel Nederland. Dit jaar speelt ze bij Het Houten Huis in de voorstelling Vuurtoren Wacht en bij Feikes Huis de voorstelling Tik Tak Slaap. Ook is ze te zien op de festivals Oerol en Over het IJ.
Lotte volgde een opleiding tot jongerencoach.
Het is al de vierde keer dat zij de Leeshit presenteert en dat vindt ze erg leuk! 'De boeken waren, ook dit jaar, weer super goed, dus als je nog een cadeau zoekt: koop een boek van de Leeshitlijst!


Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit