Direct naar inhoud

Boekenlijst Leeshit 2016

Boekenlijst met het thema All in the FAMILY.

Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif

Elke dag een druppel gif is een aangrijpend verhaal over een jongen die opgroeit in een NSB-gezin, uitsluiting en het verlangen naar liefde, en zet de lezer aan het denken over individuele keuzes die ook nu aan de orde kunnen zijn. Wilma Geldof pleegde voor dit boek veel onderzoek en interviewde twee mannen, nu 84 en 85 jaar oud, die opgroeiden in een NSB-gezin.

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een 'Hitlerschool'. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi's, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft...

Voor Elke dag een druppel gif ontving Wilma Geldof op 19 september 2015 de Thea Beckmanprijs 2015.

Vanaf 15 jaar

Emiel de Wild - Broergeheim

In Broergeheim schrijft Joeri brieven aan zijn broer, die plotseling uit zijn leven is verdwenen.

Wat als je broer plotseling verdwijnt? Joeri overkomt het. Hij verhuist met zijn ouders en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan. Joeri mist zijn broer verschrikkelijk. Hij weet niet eens waar zijn broer is en niemand wil het zeggen. Daarom schrijft hij brieven. Als Joeri een schokkende ontdekking doet, wil hij stoppen met broerzijn. Maar kan dat?

In 2014 won Emile de Wild met dit boek Zilveren Griffel en in 2015 de Jonge Jury Debuutprijs.

Vanaf 12 jaar

Patrick Ness - Zeven minuten na middernacht

Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.

Sinds Conor (13) weet dat zijn moeder kanker heeft, krijgt hij steeds die vreselijke nachtmerrie over duisternis, geschreeuw en een afgrond. Door de situatie met zijn terminaal zieke moeder komt Conor op school in een isolement. Bovendien heeft hij te maken met een afstandelijke oma en een vader die een nieuw gezin heeft. 's Nachts precies om 00.07 uur krijgt Conor bezoek van de tot leven gekomen taxusboom achter hun huis. Dit oermonster vertelt drie verhalen, die consequenties hebben voor Conors gedrag. Het vierde moet Conor zelf vertellen en daarmee ziet hij uiteindelijk de vreselijke waarheid onder ogen.

Vanaf 13 jaar.

Simon van der Geest - Spijkerzwijgen

Hoofdpersonage Vonkie van 12 jaar vindt zichzelf oud genoeg om de waarheid te weten, over haar ouders en over haar opa. Ze doet er alles aan de volwassenen te laten praten, al blijkt de waarheid niet zo mooi als ze misschien hoopte.

Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Ze vindt het maar saai, tot opa verhalen begint te vertellen over vroeger, toen hij met zes broers op de boerderij woonde. Verhalen over slimme streken, briesende buurmannen en ziedende zwanen. Maar Vonkie merkt dat opa niet alles vertelt. Wat is er toch gebeurd tussen hem en zijn lievelingsbroer? Waarom mag ze niet in de buurt komen van de oude molen? Samen met haar achterneef Sven probeert Vonkie de waarheid te achterhalen. En dan komt het verleden ineens gevaarlijk dichtbij.

Spijkerzwijgen is het nieuwste boek van Simon van der Geest, die twee keer de Gouden Griffel ontving voor zijn eerdere werk en dit jaar het kinderboekenweekgeschenk schrijft.

Vanaf 10 jaar

Anna Woltz - Gips

De sneeuwstorm in Gips raast ook door hoofdpersonage Fitz heen. Ze is het niet eens met de beslissing van haar ouders om uit elkaar te gaan. Tijdens een avontuur in het ziekenhuis komt ze erachter dat familie niet zo broos is als sneeuw. Schrijfster Anna Woltz heeft al bijna twintig boeken op haar naam staan en ze schrijft nog elke dag verder.

Fitz is woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar en het liefst zou ze helemaal niet bestaan. Maar dan raakt haar zusje gewond. In het ziekenhuis ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien en voordat ze het weet verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn.

Vanaf 10 jaar

MIreille Geus - Joe en ik

Een intens verhaal over een vader en zoon die sterk verbonden raken met elkaar, net voor het te laat is. Mireille Geus is een Haarlemse schrijfster, die eerder met Big een Gouden Griffel won.

Het is de laatste magistrale zet van Joe, als hij weet dat hij niet meer lang te leven heeft: met zijn zoon Woelie op reis gaan. Om elkaar beter te leren kennen. Om Woelie op eigen benen te zetten. Om afscheid te nemen. Tijdens een laatste Rail Away-tour door Europa wordt de verbondenheid tussen Woelie en Joe steeds groter. En terwijl ook het afscheid dichterbij komt, leren ze zichzelf, elkaar en de wereld beter kennen. Maanden later beschrijft Woelie hun reis. Zoekend naar het juiste begin zuigt hij de lezer zijn onvergetelijke verhaal in.

Mireille Geus won eerder met het boek Big een Gouden Griffel.

Vanaf 14 jaar

Ted van Lieshout - Gebr.

Ben je nog broer als je enige jongere broertje overleden is? Dichter en schrijver Ted van Lieshout schreef het deels autobiografische Gebr. over Lukas die zijn broer verliest en in het rouwproces ook zijn eigen waarheid verwerkt.

Gebr.is het deels autobiografische verhaal van Ted van Lieshout over het verlies van zijn broer. Kun je nog een broer zijn als je broer dood is? Dat vraagt Lukas zich onder meer af als zijn jongere broer Marius is gestorven. Iedereen in het gezin van Lukas probeert het verdriet over de dood van Marius op een andere manier te verwerken. Marius laat een dagboek na waardoor Lukas geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, durfde Lukas nog niet aan zichzelf te bekennen.

Vanaf 12 jaar

Daan Remmerts de Vries - Tijgereiland

Een reis naar India die Tijs maakt met zijn moeder is ook een zoektocht naar zichzelf. Daan Remmers de Vries ontving voor Tijgereiland de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijdscategorie 12 t/m 15 jaar.

Tijs Kalman is 13 jaar oud. Zijn ouders zijn onlangs uit elkaar gegaan. Tijs voelt zich hier schuldig over en probeert hard om zijn moeder op te vrolijken. Hij stelt haar voor om samen naar India te reizen - om daar te gaan zoeken naar tijgers in het wild. Tot zijn verbazing stemt ze toe; plotseling zitten ze samen in een hotel in New Delhi. Maar India is anders dan ze allebei dachten. En vooral Tijs' moeder reageert vreemd en grillig op de roerige omstandigheden in dat dikwijls onbevattelijke land. Als ze zijn aangeland aan de rand van een reservaat, blijkt dat Tijs' moeder eigenlijk geen idee heeft wat ze daar doet. Tijs heeft intussen het gevoel dat hij zichzelf steeds meer verliest. Ten slotte laat hij haar in de steek, en moet hij zijn eigen weg gaan vinden in het bos waar de tijgers leven…

Daan Remmerts de Vries ontving voorTijgereiland de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijdscategorie 12 t/m 15 jaar.

Vanaf 12 jaar

Annet Huizing - Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Een boek en schrijfgids ineen!

Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd, maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Ze klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Terwijl ze samen kruiden planten, het tuinpaadje aanstampen en de oude wilg snoeien, leert Lidwien Katinka over show, don't tell en kill your darlings. En Katinka begint te schrijven. Over haar vader die verliefd is of een midlifedinges heeft, over zijn nieuwe vriendin Dirkje, en over haar moeder, die overleed toen Katinka drie was maar die ze nu pas echt begint te missen. Ondertussen heeft Lidwien haar eigen worsteling. Want zal ze ooit nog een nieuw boek schrijven? Terwijl er een bijzondere vriendschap tussen de twee ontstaat, leert Katinka om te kijken naar wat er áchter de personages zit. En schrijft ze per ongeluk een boek.

Voor dit debuut ontving Annet Huizing de Zilveren Griffel, waarmee ze kansmaakt op de Gouden Griffel 2015.

Vanaf 10 jaar

Katarina von Bredow - Ik en mijn broer

Een verhaal over oprechte en onontkoombare, maar verboden hartstocht.

Amanda en haar broer Ludvig zijn samen opgegroeid. Ze zijn van jongs af aan vrij close. Tijdens haar puberjaren komt Amanda gaandeweg tot de schokkende ontdekking dat haar gevoelens voor haar broer onstuimiger zijn dan wat normaal is. Ze probeert met man en macht haar verboden gedachten en gevoelens de kop in te drukken. Tevergeefs. Liefde en lust blijken wederzijds. Wanneer broer en zus hun ware gevoelens de vrije loop laten, komt hun relatie in een stroomversnelling terecht. Met alle gevolgen vandien.

Vanaf 12 jaar

Dave Cousins - 15 dagen zonder hoofd

15 dagen zonder hoofd is een geestig verteld verhaal over familie, vergeving en hoop. En dat alles vanuit het perspectief van een vindingrijke puber die het hoofd boven water probeert te houden wanneer alles even tegenzit. Een debuut van schrijver Dave Cousins.

Binnen vijftien dagen verandert het leven van Laurence en zijn broertje Jay voorgoed… Het leven is niet gemakkelijk voor Laurence. Zijn moeder is verslaafd aan de drank en zijn broertje Jay is geobsedeerd door Scooby Doo. Wanneer Laurence hoort van een radioquiz waarmee hij een luxe vakantie kan winnen, denkt hij hiermee alle problemen te kunnen oplossen. Een onbezorgde vakantie zal zijn familie goeddoen. Maar wanneer hun moeder op een dag niet thuiskomt, moet Laurence ineens voor Jay zorgen. Uit angst voor jeugdzorg probeert hij haar verdwijning voor iedereen geheim te houden...

Vanaf 13 jaar

Donna Gephart - Dood door wc papier

Ben is een ster in het verzinnen van grappige en originele slogans en hij stuurt ze dan ook in naar elke wedstrijd, maakt niet uit wat de prijs zo ongeveer is. Maar zal hij zelfs met zijn creatieve geest ooit eens een hoofdprijs winnen en de belofte aan zijn overleden vader kunnen nakomen? Of zal zijn leven nog verder instorten?

Benjamin is de Prins der Prijsvragen en als Waanzinnige-Wedstrijd-winnaar hoopt hij met het verzinnen van slogans op een grote geldprijs. Na zijn vaders dood kunnen zijn moeder en hij de eindjes niet meer aan elkaar knopen en dreigen zij uit hun huis gezet te worden. Ondanks bezuinigingen (goedkoop wc-papier) lopen de schulden op. Ze hebben een plan om het noodlot voor te blijven: moeder moet afstuderen en een goede baan krijgen. Er volgt een race tegen de klok. Benjamins inspanningen leveren o.a. gratis Top Tissue Toiletpapier op. Voor lezers met lees- en leefervaring

Vanaf 12 jaar

Emily Lockhart - Wij leugenaars

Niets is wat het lijkt in de wereld van de zeventienjarige Cadence. Wij zijn Sinclairs. Niemand komt iets tekort. Niemand heeft het ooit mis. We wonen - in de zomer tenminste - op een privé-eiland voor de kust van Massachusetts. Misschien is dat alles wat je hoeft te weten. Behalve dat sommigen van ons leugenaars zijn. Lees dit boek. En als iemand je vraagt hoe het eindigt, lieg.

Cadence is de oudste kleindochter van de machtige familie Sinclair. Elk jaar brengt ze de zomer door op het privé-eiland van haar opa. Heerlijke vakanties met neef Johnny, nicht Mirren en de knappe buitenstaander Gat. Ze vormen een hechte club. Tijdens hun 15e zomer worden Cadence en Gat verliefd op elkaar. En dan gebeurt er iets onomkeerbaars. Nu is Cadence na twee jaar afwezigheid voor het eerst terug op het eiland. Geteisterd door zware migraine probeert ze te achterhalen wat er die zomer is gebeurd. Haar familie zwijgt in alle talen. Langzaam komen de herinneringen boven, maar daarmee ook de leugens en familiegeheimen.

Vanaf 15 jaar

Inez van Loon - Mijn zusje

Een meeslepende roman over de manier van leven van Sinti en het vaak vergeten leed van zigeuners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Perla en haar Sintifamilie trekken in woonwagens door Duitsland. Ze leven volgens ongeschreven wetten en eeuwenoude tradities. De mannen in de familie zijn muzikanten, de vrouwen venten en voorspellen de toekomst. Maar Perla wil ook graag leren lezen en schrijven. Als het leven steeds moeilijker wordt, moeten Perla en haar familie vluchten. En dan breekt de oorlog uit… De familie wordt opgepakt. Alleen Perla's zusje blijft achter. Hoe loopt het af met Perla en zal ze haar zusje nog ooit terugzien?

Vanaf 11 jaar

Jandy Nelson - Ik geef je de zon

Dit boek is geschreven vanuit de oogpunten van de tweeling Jude en Noah.Jude is de durfal van het gezin, ze springt van de hoogste klif en behoort tot het populaire kliekje. Noah is introvert, Hij is een geweldige kunstenaar en telt de dagen af om naar de kunstschool te gaan.

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Vanaf 15 jaar

Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof
Broergeheim van Emiel de Wild Gym
Patrick Ness - Zeven minuten na middernacht
Spijkerzwijgen van Simon van der Geest
Gips van Anna Woltz
Joe en ik van Mireille Geus
Gebr. van Ted van Lieshout
Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries
Hoe ik per ongeluk een boek schreefvan Annet Huizing
Ik en mijn broer van Katarina von Bredow
15 dagen zonder hoofd van Dave Cousins
Dood door wc papier van Donna Gephart
Wij leugenaars van Emily Lockhart
Mijn zusje van Inez van Loon
Ik geef je de zon van Jandy Nelson

Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit