Direct naar inhoud

Prijsvraag Vriendschap? Liefde? 2014

vv

Op woensdag 17 december 2014 ontvingen de winnaars van Vriendschap? Liefde hun prijzen uit handen van Elly den Nijs, de voorzitter van de Stichting Jeugdliteratuurprijs Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats bij Boekhandel H. De Vries Boeken in Haarlem

De winnaars hebben het boek Landjepik gelezen, de antwoorden op de vragen goed ingevuld en een goed of origineel antwoord gegeven op de de open slotvraag.

Geen van de inzenders op de prijsvraag rond het boek Charlie Wallace had de antwoorden goed. Er zijn op deze prijsvraag dan ook geen prijzen uitgereikt.

Winnaar Klassenprijsvraag

vv

De klassenprijs Landjepik is gewonnen door klas 3B van Haemstede Barger. De klas krijgt een schrijver naar keuze op bezoek op school!

En nog drie winnaars:

vv

Kim Weidema, Tess van Gils en Joost Knipper (allen uit klas 3 M2 van het Mendel College) gingen met de individuele prijzen naar huis.

vv

Kim ontving de hoofdprijs, een boekenbon van 50 euro en Tess en Joost ontvingen een boekenbon van 20 euro!

Uit de krant

Het Haarlems Dagblad deed verslag van de prijsuitreiking.

De vragen en de juiste antwoorden

vv

Landjepik

1. Hoe is Ana in Nederland gekomen?
Ze is door twee vrouwen bij de grens afgezet

2. De hoofdpersoenen uit het boek komen uit drie verschillende landen. Over welke landen gaat het?
Kosovo, Antillen, Turkije

3. Ana en Evren, de twee hoofdpersonen uit het boek, laten op een gegeven moment de auto waarin zij reden achter in een weiland. Wat is er aan de hand?
Er is verkeerde brandstof getankt.

4. Waarom gaat Evren niet meer naar school?
Door leesproblemen ging het steeds slechter op school

De sponsor!

Meer dan 900 leerlingen van negen Haarlemse scholen voor VO ontvingen een exemplaar van één van de Gottmer boeken Landjepik of Charlie Wallace. Leerlingen konden individueel of met de klas meedoen aan een prijsvraag.

Deze prijsvraag is mogelijk gemaakt met de ruim 900 gratis boeken van Uitgeverij Gottmer!

Het leven van de hoofdpersonen over vijf jaar

vv

Hoe ziet het leven van Anna en Erven (de hoofdpersonen uit Landjepik) er over vijf jaar uit?
De winnaars bedachten het volgende:

Joost schreef in mooie stijl:
Evren wordt over een paar maanden vrijgelaten. Onze jongen is nu al viereneenhalf jaar oud. Ik woon nu bij de ouders van Evren. Die mijn zoon met liefde hebben opgevoed. Na de bevalling zat ik nog anderhalf jaar in de bak. Ik moest twee jaar zitten en Evren vijf. Voor het illegaal bezit van een vuurwapen en het lossen van schoten. En ik voor medeplichtigheid.We hebben een lening gedaan en de döner kabab gekocht. Ik ga het opknappen en als Evren terugkomt kunnen wij onze droom waarmaken.

Tess had een positieve insteek:
Ana is bevallen van hun kind, Mert hij is nu 5 jaar oud. Evren heeft haar opnieuw ten huwelijk gevraagd en ze heeft ja gezegd. Ze heeft nu ook een betere band met de ouders van Evren. Evren is nog bezig met zijn opleiding en wil een goede baan krijgen voor hun 3. Ana zoekt nog werk maar omdat ze geen opleiding heeft gedaan is het moeilijk om een baan te krijgen. Ana en Evren willen ook samen een huis kopen maar dat kan pas als ze alletwee een baan hebben en meer geld hebben. Ook zouden ze daarna nog wel een kind willen.

Kim schreef een realistisch vervolg:
Het zoontje van Ana en Evren heet Noah, helaas is hij afgenomen door de kinderbescherming. Ana en Evren hebben nooit kunnen trouwen en Ana ziet nu geen reden meer om alsnog te trouwen. Ana is terug naar Kosovo en is er daar achter gekomen dat ze nog een tante heeft, daar is ze bij in huis gaan wonen. Evren heeft zijn eigen kababzaak in Turkije.
Evren zijn vader is overleden en zijn moeder is naar Turkije verhuisd en bij Evren in huis komen wonen. Nadat Noah was afgenomen hebben ze elkaar nooit meer gezien.


Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit