Direct naar inhoud

Boekenlijst Leeshit 2014

De boeken op de boekenlijst hebben alles te maken met het thema Geheimen.

Kelley Armstrong - Samenzwering

Maya (16) woont op een afgelegen plek op Vancouver Island. Er gebeuren vreemde dingen in het dorp. De nieuwe jongen Rafe is vooral geïnteresseerd in Maya's haar vreemde moedervlek. Hij blijkt een gevaarlijk geheim te hebben. Vanaf ca. 15 jaar

Maya Delaney woont in het kleine onderzoeksdorpje Salmon Creek en voelt zich sterk verbonden met de natuur. De bossen rondom haar huis zijn voor haar een heiligdom. Maar dan beginnen er vreemde dingen voor te vallen in Salmon Creek. Een jong meisje verdrinkt op mysterieuze wijze in een kalm meer. Poema's verschijnen rond Maya's huis en haar beste vriend Daniel voelt zich opeens niet op zijn gemak bij bepaalde mensen en dingen. Een van die mensen is Rafe, de nieuwe bad boy die pas in het stadje is komen wonen. Waarom is hij opeens zo geïnteresseerd in Maya?

Robin Benway - Spy girl

De 16-jarige Maggie (ik-figuur) en haar ouders zijn spionnen voor een geheime organisatie die wereldwijd opereert. Maggie krijgt haar eerste solo-opdracht: infiltreren op een school in New York. Vanaf ca. 13 jaar.

Voor de 16-jarige Maggie Silver is brandkasten kraken een makkie. Ze heeft twaalf paspoorten en reist met haar ouders de wereld over om geheime missies uit te voeren. Maggie denkt dat ze haar leven als spion helemaal onder controle heeft, maar dan krijgt ze haar eerste solo-opdracht: ze moet infiltreren op een school in New York. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Niet alleen raakt Maggie bevriend met partygirl Roux, ook wordt ze verliefd op de aantrekkelijke Jesse Oliver. Maar juist zíjn vader moet ze bespioneren.

Jonas Boets - Het geheim van Giovanni

Eline wordt samen met drie andere meiden opgevoed door Madame. Als er in hun buurt meisjes verdwijnen, schrijft Madame Eline in voor de televisieshow van Giovanni, die meer van de verdwijningen lijkt te weten. Vanaf ca. 12 jaar.

´Meiden! Zouden jullie even willen opletten?' Madame zwaaide wild met haar golfstok. Eline moest zich bukken om geen mep tegen haar hoofd te krijgen. Madame had al vaker voor builen gezorgd bij de meiden. De laatste keer dat Eline het had meegemaakt was net voor een date. De jongen moest gedacht hebben dat hij iets ging drinken met een hamster, zo dik was haar wang toen geweest. Madame hield haar stok stil en keek streng naar de drie meiden, die gestopt waren met praten. Madame woont in een groot huis en heeft zich na een duistere carrière - niemand weet precies wat ze heeft gedaan - ontfermd over enkele verlaten kinderen. Ze leidt haar kinderen op tot stoere meiden, ook al hebben ze behoorlijk wat last van puberstreken en romantische kriebels. Wanneer er meisjes in hun omgeving verdwijnen, slaat Madame alarm. Alles wijst in de richting van Giovanni, een bekende zanger en televisiester. Madame schrijft Eline in voor de show van Giovanni, in de hoop zijn geheim te ontfutselen. Maar Eline laat zich meeslepen door de verlokking van de showbizz en de charmes van Giovanni. Is Giovanni wel wie hij beweert te zijn? De 'zussen' staan voor een moeilijke opdracht.

Marion van de Coolwijk - MZZL meiden

Joan is met haar moeder bij de Fashion Week in Parijs. Ook Tanja is dat weekend in Parijs. Ze treedt op met haar band. Maar al snel blijkt dat haar stalker haar naar Parijs is gevolgd. Vanaf ca. 12 jaar.

Nieuwe avonturen tijdens de Fashion Week in Parijs. Joan gaat met haar moeder naar de Fashion Week in Parijs en mag twee mensen uitnodigen. Ze vraagt Hanna en haar zusje Kim. Die gaat, eenmaal in Parijs, he-le-maal los. Joan en haar moeder zitten ondertussen bij waanzinnige modeshows, maar toch loopt het stroef tussen hen. Tanja treedt tijdens de Fashion Week op met The Jeans. Dat klinkt geweldig, maar Tanja heeft een stalker, en hij blijkt haar naar Parijs te zijn gevolgd!

Marcel van Driel - Superhelden2.nl

Iris (14) wordt op het eiland Pala opgeleid tot Superheld. Samen met haar broer probeert ze de ware bedoelingen van hun leider Mr. Oz te achterhalen. Vanaf ca. 12 jaar.

Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl, maar niemand weet dat de beste spelers op het eiland Pala worden opgeleid tot superspion. Iris is zo'n spion, maar voordat ze op missie mag moet ze één laatste test doen. Een test die haar bijna het leven kost. Wanneer ze met Alex en Fiber naar Colorado wordt gestuurd om een satellietsysteem te kapen, gaat Iris twijfelen of ze wel voor de goede zaak vecht. Wat wil hun leider Mr. Oz precies bereiken? En wie kan ze werkelijk vertrouwen?

Ally Kennen - Beest

Het leven van de 17-jarige ik-figuur Stephen draait om zijn geheim: het beest. Daarnaast draagt hij zijn moeilijke verleden met zich mee en ook de toekomst ziet er niet erg rooskleurig uit. Vanaf ca. 13 jaar.

In de diepte van een waterreservoir net buiten de stad leeft een wezen. Zes jaar geleden was het nog een kwaadaardig jonkie, nu is hij zo enorm dat zijn roestige kooi hem niet langer houden kan. Niemand weet van zijn bestaan, behalve de 17-jarige jongen die hem te eten geeft.
Stephen is radeloos. Hij heeft het Beest tegen beter weten in leven gehouden, maar dat wordt steeds moeilijker. Het eet zoveel dat hij het niet aanslepen kan. Maar hoe hij ervan af moet komen weet hij ook niet. Het Beest is trouwens niet zijn enige geheim. Waarom heeft hij geen contact met zijn moeder? Waarom wordt zijn broer doodgezwegen en wenst hij zijn vader dood? Sinds jaar en dag woont Stephen in een pleeggezin, maar ook daar stapelen de problemen zich op. Hij houdt niet van regels, heeft moeite met gezag en maakt het zijn omgeving niet gemakkelijk om van hem te houden. Maar zijn buitengewone inspanningen om zich van het Beest te bevrijden maken hem tot een held die je niet gauw vergeet.

Agave Kruijssen - De keerzijde van de keizer

Tjerk is een bastaardzoon van Karel de Grote. Na de dood van de keizer krijgt Tjerk een opdracht, waardoor hij steeds meer over zijn vader te weten komt. Maar dan stuit hij op een gevaarlijk geheim. Vanaf ca. 13 jaar.

Historische roman over het bewogen leven van Karel de Grote, zijn vrouwen en kinderen, vrienden en vijanden. 'Laat nooit weten wie je echt bent. Hou dat geheim tot het allerlaatste moment. Pas als je Lodewijk het zwaard op de keel zet, pas als je zeker weet dat hij door jouw hand zal vallen, dan zeg je wie je bent!' Tjerk, de bastaardzoon van keizer Karel, wordt eropuit gestuurd met een gevaarlijke opdracht. Op zijn tocht komt hij steeds meer te weten over zijn vader, de grote keizer, die hij nooit persoonlijk heeft gekend. Tjerk komt gevaarlijk dicht bij de waarheid. Té dichtbij.

Sarah Ockler - Delilah, familiegedoe@home

Als haar oma overlijdt, keert Delilah (17) terug naar de plek waar ze de zomers van haar jeugd heeft doorgebracht. Daar komt ze erachter welk geheim haar moeder al die tijd voor haar verborgen heeft gehouden. Vanaf ca. 15 jaar

'We verlangen allemaal naar hoe het had kunnen zijn.'
In het leven van Delilah hebben dingen nogal de neiging uit elkaar te vallen. Ze was goed op school, maar kan het nu nauwelijks nog bijbenen. Haar vrienden snappen haar niet meer. Haar vriendje is niet echt een vriendje. En haar moeder weigert te praten over de ruzie die acht jaar geleden de familie uiteenscheurde.
Wanneer Delilah de zomer verplicht doorbrengt in het huis van haar recent overleden oma, om de boel daar te renoveren, is het pijnlijke verleden van haar familie niet te vermijden. Delilah begint te twijfelen aan alles wat ze dacht dat waar was, want de vragen en geheimen stapelen zich op.

Wieke van Oordt - Truth or dare, als je elke leugen doorziet

Jessie kan zien of iemand liegt. Als er een dodelijk griepvirus uitbreekt, krijgt ze van een geheimzinnige organisatie de opdracht de directeur van een bedrijf in virusremmers te ontmaskeren. Vanaf ca. 12 jaar.

'Ik ben nog maar vijftien.' Dat is alles wat ik eruit krijg.
Hij knikt langzaam, alsof hij me goed begrijpt.
'I know. Maar we hebben nog maar 72 uur en jij bent de enige die dit kan.'
Weten wanneer iemand liegt. Jessie ontdekt dat zij dat feilloos kan. Maar er zijn ook anderen die van haar gave weten. Een geheime organisatie van Truth Wizards heeft Jessie op het oog voor een gevaarlijke missie.
Een dodelijk griepvirus waart door de straten. Er is maar één bedrijf dat een virusremmer in handen heeft. Maar spreken de makers wel de waarheid? Alleen Jessie kan hen ontmaskeren. En wat heeft haar vader met Het Virus te maken?

Anna van Praag - Kom hier Rosa

Na de echtscheiding van Lots ouders verhuist Lot (ik-figuur) samen met haar vriendin Sita vanuit Spanje terug naar Nederland. Als Lot vervolgens ontdekt dat Sita een groot geheim voor haar achterhoudt, stort haar wereld helemaal in. Vanaf ca. 13 jaar.

Sita en Lot zijn al jaren bevriend: twee Nederlandse meisjes, volkomen ingeburgerd in het Spaanse dorpje waar de vader van Lot een restaurant runt, en de ouders van Sita een yogaboerderij leiden.

Maar naarmate de meiden ouder worden, wordt hun vriendschap ingewikkelder. Terwijl Lot nog graag op haar paard een zelfbedachte elfenwereld in trekt, voelt Sita zich steeds meer aangetrokken tot een ander leven. Lot begrijpt steeds minder van haar beste vriendin en voelt zich in de steek gelaten. Tot overmaat van ramp spat de droom van een lang en gelukkig leven in Spanje plotseling uiteen, als de ouders van Sita door de crisis hun boerderij niet overeind kunnen houden en het huwelijk van de ouders van Lot barst. De vader van Lot blijft in Spanje, maar de rest trekt terug naar Nederland.

Het contrast tussen het warmbloedige Spanje en het kille Nederland had niet groter kunnen zijn. Lot moet een nieuw leven zien op te bouwen, samen met haar moeder. En dan komt ze er ook nog achter dat Sita een groot geheim voor haar achterhoudt…

Ransom Riggs - De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Na de dood van zijn opa bezoekt Jacob (16) het weeshuis waar zijn opa opgroeide, op een afgelegen eiland. Het blijkt dat opa's jeugdvrienden meer dan bijzonder waren. En misschien leven ze nog steeds... Met veel sfeervolle zwart-witfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto's. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven ...

Jess Rothenberg - Het rampzalige verhaal van jou en mij

Brie (15) sterft aan een gebroken hart als haar vriendje Jacob het uitmaakt. Brie ziet hoe het haar dierbaren op aarde vergaat en ontdekt dat Jacob en haar beste vriendin een geheim delen. Vanaf ca. 15 jaar.

Sterven aan een gebroken hart is nog maar het begin. Welkom in de eeuwigheid!

Als Brie wordt gedumpt door Jacob betekent dat het einde van haar wereld. Letterlijk. Alleen is Brie nog niet klaar om onder de zoden te liggen en ze blijft als geest op aarde. Nu ze dood is, komt Brie erachter dat liefde veel ingewikkelder is dan ze ooit had gedacht. In Half Moon Bay begint haar familie uit elkaar te vallen. Haar beste vriendin verbergt een geheim over Jacob en de waarheid achter zijn verraad. En dan is er Patrick, Bries mysterieuze nieuwe gids en collega-Verloren Ziel die misschien wel de sleutel tot haar eeuwige geluk in handen heeft.

Mirjam Mous - Boy 7

In Boy 7 wordt een jongen in een snikhete, kale grasvlakte wakker. Hij heeft geen idee wie hij is, waar hij is en hoe hij daar terecht is gekomen. Boy Seven ontdekt al snel dat de spullen in zijn rugtas aanwijzingen zijn voor een verontrustend geheim.

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet een ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid.

Armstrong - Samenzwering
Anna van Praag - Kom hier Rosa
Boets - Het geheim van Giovanni
Benway - Spy girl
Kruijssen - De keerzijde van de keizer
Coolwijk - MZZL meiden
van Driel - Superhelden
Van Oordt - truth or dare
Ockler - Delilah
Kennen - Beest
Riggs - De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Rothenberg - Het rampzalige verhaal van jou en mij
Mous - Boy 7

Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit