Direct naar inhoud

Boekenlijst Leeshit 2013 Online!

De boeken op de boekenlijst hebben alles te maken met het thema Online! Lekker lezen van Offline tot Faceboek, van I boy tot Webcam girls en van Chatroom tot Cyberbabe,Pas op Tirza, Heej sgatje, Bitterzoet en The future of us.

Kevin Brooks - I boy (2012, 12+)

Tom (16) is slachtoffer van een ongeval: een iPhone wordt van de dertigste verdieping van een flatgebouw gegooid en raakt zijn hoofd. Na een gevaarlijke operatie blijken resten van het apparaat achtergebleven te zijn, die maken dat Toms brein functioneert als een iPhone. Hij weet en ziet meer dan hij zich ooit voor kon stellen. Tom heeft ineens superkrachten.
Met behulp van zijn nieuwe vaardigheden is Tom in staat niet alleen te achterhalen wie verantwoordelijk is voor zijn ongeluk, maar ook wie de daders zijn van de groepsverkrachting van Lucy, een vriendin van hem en van de brute aanval op haar broer. Hij komt in aanraking met een nietsontziende bende, waarvan de leider zelfs mogelijk zijn vader is. Tom staat voor de keuze: wraak nemen op de gewelddadige straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert of zich gedeisd houden?

Uit recensies
In de spannende thriller iBoy van gerenommeerd Young Adult schrijver Kevin Brooks verliest de jonge Tom zichzelf bijna in zijn vergeldingsacties als superheld iBoy.

Door de sterke combinatie van de ongrijpbare digitale werkelijkheid en de wrede realiteit van de bendewereld is iBoy een ingenieus en hypermodern superheldenverhaal.

Caja Cazemier - Offline (2012, 11+)

Jiska (13) is een heel gewoon meisje. Maar als ze bij de populaire Sophie in de klas komt, wordt alles anders. Waarom weet ze niet, maar om de een of andere reden heeft Sophie het op haar gemunt, en steeds meer klasgenoten doen met haar mee. Jiska wordt gepest, Jiska wordt Piska, krijgt gemene sms'jes en er komt zelfs een anti-Jiska Hyve. In korte tijd verandert haar onbezorgde leven in een hel. Tevergeefs vraagt ze de anderen ermee te stoppen. Wat moet Jiska doen?
Na het verhaal volgt een nawoord met weetjes en tips voor wie gepest wordt, weet wie er gepest wordt en de pester zelf.

Uit recensie

De schrijfster slaagt erin in een vlotte, aansprekende stijl de problemen die (digitaal) pesten kunnen veroorzaken op een trefzekere manier voor het voetlicht te brengen.

Wilma Geldof - Heej sgatje (2007, 12+)

Tim heeft maar één doel: zoveel mogelijk meisjes versieren. Op msn en ook daarbuiten is hij een echte player. Het is voor hem een spel met winnaars en verliezers. Dan komt hij in contact met Sacha. Ook Sacha zet haar eerste schreden op het liefdespad en probeert de vervelende ervaring die zij had met Hugo, een student die haar overweldigde en dwong tot seks, te verwerken. Kelly gaat voor de webcam best ver. Zij kent Sacha, maar legt het ook aan met Tim en Jorrit, ze wordt als hoertje gezien. Wat als een spelletje begint, verandert langzaam in...Ja, in wat?

Uit recensies

In dit boek krijgen jongeren uitleg over versieren via msn en IRL (In Real Life). Ook staan er tips in om het uit te maken en een nawoord met emoticons, smileys en hun betekenissen en toelichting: 'Hoe herken je een player?'
Tips voor de veiligheid op msn en omgangsregels voor jongens en meisjes sluiten dit boek af.

Dit boek kan de aanleiding vormen om (klassikaal) te praten over de mogelijkheden en gevaren van internetrelaties en het aangaan van contacten op basis daarvan.

Theo en Marianne Hoogstraten - Webcam girls (2011, 13+)

Cindy (15) is na een zuipwedstrijd zo dronken en stoned dat ze haar roes uitslaapt in de indrinkkeet. Kort daarna brandt de keet volledig uit en is Cindy spoorloos verdwenen. Haar vriendinnen Linda en June zijn radeloos. Rechercheur Tom Speelman en zijn partner Joke Frederiks worden op de zaak gezet. Al gauw blijkt dat de vriendinnen via msn contact hadden met Romeo the Great, een man die op jonge meiden valt. Wat is zijn rol in deze heftige en mysterieuze zaak? En schoolgenoot Ronaldo, spreekt hij wel helemaal de waarheid?

Uit recensies
Spannend verhaal over een actueel onderwerp dat tot het eind toe onvoorspelbaar blijft. Goed geschreven, prettig leesbaar door de korte hoofdstukken en vele dialogen. Goede karaktertekening van de personages.

Drank, drugs, naakt poseren voor een webcam (en dan ook nog seksuele handelingen verrichten) zijn de ingrediënten van dit spannende verhaal, dat met vaart wordt verteld in moderne taal, zonder in populisme te vervallen. Een goed geschreven detective waarvan een waarschuwende werking kan uitgaan, zonder dat het belerend wordt gebracht.

Simone de Jong - Bitterzoet (2011, 15+)

Maya vindt een mailtje in de spambox van haar Hotmailaccount met de tekst: Are you a trusted person? Het komt van een Nigeriaan die haar bijna vier miljoen euro belooft als ze hem wil helpen. Het is oplichterij, dat weet Maya. Die miljoenen krijgt ze natuurlijk nooit. Voor de grap stuurt ze een mailtje terug. Ze ondertekent het met de naam van een medestudent: Merijn van der Pas. Wat Maya niet weet, is dat Merijn haar Hotmailaccount heeft gecheckt. Zonder dat ze het doorheeft, zet hij de zaken naar zijn hand. Tenminste dat denkt hij. Want internetfraudeurs laten zich niet zomaar bedriegen en zijn dichterbij dan je denkt. Voor Maya en Merijn het weten, belanden ze in de gevaarlijke wereld van spamcriminelen.

Uit recensies
Het verhaal is spannend en leest lekker weg. Het begint met een cursief gedrukt gedeelte met een vooruitblik op de benarde situatie waarin Maya terechtkomt. In de loop van het boek staat nog een aantal van deze gedeeltes, die je nieuwsgierig maken en aanzetten tot doorlezen. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Maya en Merijn. Dit gebeurt op een natuurlijke manier en maakt het verhaal levendig.
Het boek wijst je op de gevaren van internet en het onnadenkend gebruik van persoonlijke gegevens.

Simone de Jong schreef een eigentijds verhaal over de wereld van meedogenloze spamcriminelen, die bedreigend dichtbij zijn.

Netty van Kaathoven - Pas op Tirza (2007, 11+, makkelijk lezen)

Als Tirza (14) een eigen computer op haar kamer krijgt, kan ze eindelijk doen wat ze graag wil: chatten met jongens. Zo ontmoet ze Jochem, een leuke jongen van 19 waarmee ze al snel dagelijks msn't. Uiteindelijk spreken ze zelfs af. Jochems moeder heeft een modellenbureau en nadat zij Tirza via de webcam heeft gezien, wil zij wel foto's van Tirza maken. Uiteraard is er geen modellenbureau en geen 19-jarige jongen, maar een getrouwde man die in een veraf gelegen loods foto´s maakt van Tirza terwijl ze schaars gekleed is en haar onzedelijk betast. Ondanks haar schaamtegevoel en angst voor represailles doet Tirza aangifte bij de politie en weet met behulp van vrienden nog tien andere meisjes te bewegen dat te doen, en komt het tot een veroordeling.

Uit recensies
Dit spannende verhaal is een deel uit de zogeheten Troef-reeks, een serie die zich richt op lezers met een taalachterstand. In korte, eenvoudige zinnen (die elk op een nieuwe regel beginnen) wordt een voor jongeren herkenbaar thema beschreven. De afgebeelde chatvensters en het moderne taalgebruik helpen daarbij.

Een modern, zorgvuldig uitgewerkt verhaal, dat lezers waarschuwt voor de gevolgen van onverantwoord internetgebruik. Achterin het boek staan tips en (web)adressen voor veilig chatten en hulp bij misbruik via het internet.

Jay Asher en Carolyn Mackler- The future of us (2012, 15+)

Stel je voor dat je zou kunnen zien hoe je Facebookpagina er over vijftien jaar uitziet... Wat doe je dan als de toekomst die je ziet je niet bevalt?

Amerika, 1996. Emma en Josh krijgen toegang tot Facebook, ver voordat de social media-site bestaat. Ze kijken vijftien jaar verder in de toekomst en zien hun toekomstige echtgenoten, kinderen en status-updates...Ze begrijpen er weinig van. Wat is Facebook, wat is een blog en wat gebeurt hier? Josh is blij met zijn toekomst: hij is getrouwd met het stuk van de school, maar Emma ziet alleen maar ellende. Ze ontdekt dat door bepaalde acties in het heden, haar Facebookprofiel verandert.

Uit recensies
De hoofdstukken wisselen af tussen Emma en Josh (leuke personages) wat voor vaart zorgt. Het boek gaat goed in op problemen die tieners hebben met ouders, schoolkeuzes en romantiek. Vriendschap speelt een grote rol en ook het besef dat je leeft in het heden en dat je daar keuzes moet maken. Een ontzettend leuk boek.

De Young Adult-roman The Future of Us is het ultieme boek van deze tijd. Het is een Back to the Future-achtig verhaal over Facebook in een wereld waarin een leven zonder social media inmiddels ondenkbaar is.

Ben Mezrich - Facebook (2010)

Het krankzinnige verhaal van twee nerds die per ongeluk de grootste sociale netwerksite ter wereld oprichten.

Harvard, oktober 2003. In een omgeving vol intelligente en ambitieuze studenten, op een universiteit die al menige generatie van 's werelds succesvolste mannen heeft voortgebracht, stellen de nerds Eduardo Saverin en Mark Zuckerberg helemaal niets voor. Ze hebben geen geld, geen toekomstvisie en geen meisjes. Toch is één van hen in 2010 miljardair en staat hij aan het hoofd van de grootste sociale netwerksite ter wereld: Facebook.
Facebook is het verhaal van twee kansloze studenten die het briljante idee bedenken om meisjes te beoordelen aan de hand van klassenboeken op het internet. Wat volgt, is het waargebeurde avontuur vol gehaaide durfkapitalisten, onweerstaanbare vrouwen en een team Olympische roeiers. Facebook is zo succesvol omdat het mensen over de hele wereld samenbrengt, maar de ironie wil dat juist dit succes twee beste vrienden uit elkaar dreef.

Uit recensies
…een van de meest vermakelijke en fascinerende boeken van 2010 …

Dit boek vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Facebook en richt zich daarbij vooral op het prille begin (2004/2005). In die tijd maakt Mark Zuckerberg (toen Harvard-student, nu algemeen directeur) de eerste opzet en krijgt daarbij financiële steun van Eduardo Saverin.

Al met al is dit geen boek voor wie een objectieve historie over Facebook zoekt, maar meer geschreven als een Hollywood-filmscript. Het boek is verfilmd ('The Social Network').

Karel Verleyen - Cyberbabe (2006, 12+)

Sam (16) stort zich vol overgave op zijn nieuwste schoolproject: virtuele leerlingen creëren. Maar zijn computerexperiment loopt uit de hand als hij besluit om het volmaakte meisje te programmeren. Hij krijgt hiervoor hulp van Winzip en een paar andere duistere personages, die hem vanuit zijn computer oproepen om de virtuele wereld binnen te treden. Het loopt helemaal mis. Sam waant zich als God in Cyberia. Zijn obsessie voor cyberbabe Serena wordt elke dag groter. Sam breekt met zijn vrienden en heeft zelfs geen oog meer voor Jessie, zijn vriendinnetje uit de echte wereld. Jessie probeert hem in de realiteit te houden, al wil ze het helemaal niet opnemen tegen Serena. Sam wordt koel, ongevoelig en sluit zich steeds vaker van de buitenwereld af. Sam zou echt alles opgeven voor een leven met Serena in cyberspace…

Uit recensie
Karel Verleyen stort zich in de wereld van bits en bytes. Een virtuele love story tussen een computerfreak en zijn digitale droom. Spannend, supercool en flitsend. Enter into virtual reality!

Helen Vreeswijk - Chatroom (2007, 14 +)

Floor en Marcia zijn dikke vriendinnen. Ze hebben ontdekt dat ze via een chatroom op internet leuke contacten kunnen leggen. Marcia heeft zo zelfs een vriendje leren kennen. Floor, die minder handig met de computer is en minder gemakkelijk vrienden maakt, wordt door Marcia geholpen een profiel op een site aan te maken. Op een profielsite presenteren ze zich zo aantrekkelijk mogelijk, ze veranderen hun naam en passen hun uiterlijk aan. Floor leert hoe ze moet omgaan met chatten, met de webcam en met te persoonlijke vragen. Ze vindt het niet echt leuk, tot ze door een modellenbureau uitgenodigd wordt voor een fotoreportage. Ze kan het bureau ervan overtuigen dat Marcia ook de moeite waard is zodat ze dit avontuur samen kunnen beleven. Helaas zijn Floor en Marcia niet de enigen die de waarheid verdraaien. Wat begint als een droom, eindigt in een nachtmerrie.

Uit recensie
Spannende actuele thriller, gebaseerd op een waargebeurde misdaad. Vanuit haar praktijk bij de recherche heeft de auteur gebruik gemaakt van een reële situatie. Voor zowel jongeren als volwassenen een leerzame thriller, waarbij het gevaar van het gebruik en het mogelijke misbruik van moderne communicatiemiddelen duidelijk overgebracht wordt.

iBoy
Offline
Heej sgatje
Webcam girls
Bitterzoet
Pas op Tirza
The Future of Us
Facebook
Cyberbabe
Chatroom

Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit