Direct naar inhoud

De boekenlijst van 2011 Vriendschap

Auditie - E. Lockhart

Sarah is geen schoonheid. Ze woont in een dorp waar het leven niet bijster spannend is. Daarbij komt dat haar ouders het enorm druk hebben met hun werk en Sarah alleen zien staan als ze opvallend goed presteert.
Sarah danst al zolang ze zich kan herinneren. Ze heeft een duidelijk doel voor ogen: beroemd worden en zo snel mogelijk weg uit haar geboorteplaats.
Tijdens een auditie voor een zomerkamp ontmoet ze Demi. Allebei zien ze dit kamp, speciaal voor jong musicaltalent, als hun grote kans.
De auditie is bloedstollend. Sarah weet dat zij haar leven nu een andere wending kan geven. Ze is dan ook dolgelukkig als ze wordt aangenomen. Dat Demi ook is toegelaten, belooft het kamp onvergetelijk te maken. Zal het Sarah lukken door te breken en de 'idol' te worden die ze zo graag wil zijn?

Versnelling - Jennifer Bradbury

Twee beste vrienden, Chris en Win, besluiten na hun middelbare schooltijd op de fiets door Amerika te trekken. Ze fietsen van West Virginia naar de kust van de staat Washington. Onderweg beleven ze van alles samen, ze slapen bijvoorbeeld in een gevangenis en op een hooizolder bij een boer. Ze hebben zo nu en dan ook ruzie en op een dag fietst Win alleen weg. Chris is boos, denkt dat hun vriendschap voorbij is en besluit de reis alleen af te maken. Wanneer hij thuis is, blijkt er meer aan de hand te zijn.

Markus en de meisjes - Klaus Hagerup

Markus Simonsen is bijna overal bang voor, vooral voor meisjes. Maar als hij fanmail schrijft aan beroemdheden verandert hij opeens in iemand anders: een blinde weduwe die niets liever wil dan een handtekening van een bekende schrijver, of een jonge sporter wiens carrière is verwoest door doping. En zo lukt het Markus toch om handtekeningen te verzamelen. Op een dag schrijft hij naar de geliefde Noorse actrice Diana Mortensen. Markus doet zich voor als een miljonair die precies begrijpt wat de nadelen zijn van een leven in de schijnwerpers. Als Diana op zijn brief reageert, komt Markus terecht in een humoristisch avontuur dat hem dwingt steeds meer en steeds absurdere verhalen te verzinnen. Uiteindelijk realiseert Markus zich dat hij iets wil wat moeilijker is dan doen alsof: hij wil gewoon zichzelf zijn.

Lisa en Lot - Lucie Mosterd

Lisa woont vlak bij een oud, vervallen huis. Op een avond ziet ze in een van de kamers licht branden. Nieuwsgierig geworden gaat Lisa samen met een vriendinnetje op onderzoek uit. Als ze de kamer binnenkomen, wacht hen een akelige verrassing. Een verwaarloosd uitziende man grijpt Lisa vast en jaagt haar de schrik van haar leven aan.
Vier jaar later wordt het huis opgeknapt en komt er een rijke familie wonen. Lisa sluit vriendschap met dochter Lot. In het begin durft Lisa het huis nauwelijks in, maar snel ontwikkelt zich een hechte vriendschap tussen Lisa en Lot. Totdat Lot nieuwe vrienden krijgt, haar afspraken niet nakomt en allerlei vreemde dingen aan Lisa begint te vragen.

Milans band - Leny van Grootel

Spelen in de band met Djinn, Jorian en Luuk betekent alles voor Milan. Hij is dan ook woedend als hij hoort dat zijn ouders willen verhuizen, weg uit de stad. Wat moet hij beginnen in zo'n gehucht waar niks te beleven valt en waar natuurlijk he-le-maal niemand iets van muziek weet?! Als of hij zomaar zonder de band kan, en... zonder Djinn (wat stom van hem om nu pas te beseffen dat zij veel meer is dan zomaar een vriendin). Eenmaal verhuisd doet Milan er alles aan om contact te houden met zijn oude vrienden. Maar als hij een keertje spontaan op bezoek gaat, blijkt dat de band totaal veranderd is en, erger nog, dat Djinn nogal onder de indruk is van de nieuwe jongen die zijn plaats heeft ingenomen.

Slangenkuil - David Almond

Iedere zomer zwerven Liam en Max door de ruige natuur rond hun dorp in Noord-Engeland. Dit jaar wordt alles anders: ze volgen een kauw en vinden een baby die is achtergelaten bij een oude ruïne. Raadselachtige gebeurtenissen volgen elkaar op. Liams leven verandert in een slangenkuil. Hij voelt zich verraden door zijn oude vrienden. Maar zijn de nieuwe vrienden die hij maakt wel te vertrouwen? Aan het einde van de zomer gaat Liam de confrontatie aan.

Vlindertheorie - Tine Bergen

Aan het begin van wat een lange, saaie zomer lijkt te worden, besluiten hartsvriendinnen Lien en Linn een weddenschap af te sluiten. Gespreid over een week zullen ze elkaar drie opdrachten geven. Wie die opdrachten het best kan uitvoeren, mag uitgaan met de jongen op wie ze allebei een oogje hebben. Het wordt het begin van een week waarin de twee meisjes voortdurend wankelen op de broze grens tussen aantrekken en afstoten die hun vriendschap zo kenmerkt. En wat gebeurt er als je uiteindelijk toch valt?

Achter de stilte - Beate Teresa Hanika

Justine is dertien en als ze veertien is, zo schrijft ze aan het begin van het boek, zal ze een vriendje hebben en altijd zeggen wat ze denkt - haar naam betekent niet voor niets 'de rechtvaardige'. Voor Justine is dit echter een zware weg die veel moed vergt want ze heeft een verschrikkelijk geheim…
Sinds oma dood is, is opa erg eenzaam, en lijkt hij het gezelschap van zijn lievelingskleindochter extra op prijs te stellen. De ouders van Justine vinden dan ook dat ze tijdens de paasvakantie wat vaker bij opa langs moet om hem eten te brengen en een beetje voor hem te zorgen. Maar Justine wil niet meer naar opa, ze weet dat zijn eenzaamheid maar een smoesje is en ze is bang voor hem omdat hij altijd aan haar wil zitten.Als ze erover probeert te praten, wil niemand naar haar luisteren. Haar ouders doen haar verhaal af met: 'ze is in de puberteit, dat gaat weer over' en ook haar grote broer met wie ze het altijd goed kon vinden wordt boos dat zij 'zulke onzin' over opa verteld. Haar beste vriendin Lissie is op vakantie en Justine voelt zich alleen. Dan komt Klap in haar leven, een jongen die ze eigenlijk heel vervelend vindt maar die besloten heeft haar vriend te worden en daarin vastberaden is. Justine moet toegeven dat met Klap alles anders is, dat zij het fijn vindt om met hem samen te zijn, dat hij haar niet alleen laat en dat hij wil weten wat er met haar aan de hand is. Dat sterkt haar wil en doet haar besluiten haar eigen weg te gaan en zich te bevrijden van de enge beelden uit haar verleden.

Ik had een vriendin in Gaza - Valerie Zenatti

Na een bomaanslag in Jeruzalem, waarbij ze zelf slachtoffer had kunnen zijn, schrijft de 17-jarige Tal Levine met gevaar voor eigen leven een brief aan een Palestijnse jongen in de Gazastrook. Maar deze 'Gazaman' blijkt helemaal niet zo geïnteresseerd te zijn in Tal als zij in hem. Met de mysterieuze jongeman die zich in zijn emails 'Gazaman' noemt probeert Tal een dialoog te starten over de strijd tussen Israël en de Palestijnen. Zijn eerste reacties zijn niet echt bemoedigend. 'Ik ben niet van plan om je mijn levensverhaal te vertellen. Dat wil je wel, maar ik doe het niet. Tot ziens voor altijd!' Maar Tal geeft niet op. Na een radiostilte beantwoordt hij toch weer haar mail, en langzaam legt hij zijn masker af. Van Gazaman leert Tal hoe het is om op een klein strookje land met duizenden anderen samengepakt te zitten, zonder hoop op een toekomst. Gazaman krijgt door Tal een minder sarcastische en meer positieve kijk op het leven én meer begrip voor de Israëlische zaak. Dit boek is een verpletterend verslag van een turbulente 'krijgen-ze-elkaar-of-niet' liefdesrelatie.

De jongen in de gestreepte pyama - John Boyne

De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap...

The Schwa Was Here - Neal Shusterman

Hoe onzichtbaar kun je zijn?
Iedereen heeft er wel eentje in de klas: een jongen of meisje dat niemand opmerkt, waarvan je zelfs aan het eind van het schooljaar de naam nog niet weet. Calvin Schwa is zo'n jongen - en de eerste die hem opmerkt is Antsy.
Antsy - Antonio Bonano - ziet in de onzichtbaarheid van de Schwa een mooie manier om geld te verdienen. Hij sluit weddenschappen af om de Schwa waagstukken te laten uitvoeren zonder gesnapt te worden. Dat gaat een tijd lang goed, tot de Schwa een hondenbak moet halen uit het huis van de plaatselijke excentrieke rijkaard Crawley. Antsy en Schwa worden op heterdaad betrapt en voor een keuze gesteld: de politie wordt erbij gehaald, of ze laten dagelijks de veertien Afghaanse honden van Crawley uit. Ze kiezen voor de laatste optie.
Na enige tijd krijgen Antsy en de Schwa er een nieuwe taak bij: ze moeten Lexie, de blinde kleindochter van Crawley, tijdens haar uitjes vergezellen. Het wordt een merkwaardige driehoeksverhouding. Antsy moet zien te schipperen tussen een meisje dat niet kan zien en een jongen die door niemand wordt gezien. Hij vraagt zich af hoe ver hij moet gaan om de Schwa voor de wereld zichtbaar te maken. En dan bedenkt Lexie ook nog een manier om haar excentrieke grootvader uit zijn isolement te helpen...

Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

Achter de blinkend schone ramen en keurige rozentuintjes van Summer Street sluimeren vele geheimen. Faye, een alleenstaande moeder, verbergt iets voor haar tienerdochter Amber. En de dertigjarige Maggie verstopt een geheim voor zichzelf.
Wanneer de onstuimige Amber besluit haar toekomstplannen op te geven voor de liefde, en wanneer Maggie naar haar ouderlijk huis terugkeert om voor haar zieke moeder te zorgen, raken hun geheimen in een stroomversnelling. De enige in Summer Street die op alles een antwoord lijkt te weten is hun vriendin Christie. Tot ook háár grote geheim - dat zij zo lang voor haar echtgenoot en haar twee volwassen zoons verborgen heeft gehouden - plotseling wordt onthuld. Als het verleden heden wordt voor Faye, Maggie en Christie, moeten de drie vrouwen belangrijke beslissingen nemen.

Dreadlocks & lippenstift - Maren Stoffels

Waarom doet Floor zoveel moeite om mij tegen te houden? Ik ben toch geen type als zij? Zij kan vast veel betere vriendinnen krijgen. Ik ben een skater, zij een huppelkut. Ik ben de dreadlocks, zij de lippenstift.Zeer tegen haar zin gaat Sofie met haar ouders mee op vakantie naar Frankrijk. Nu kan ze haar geheime vriend Tygo drie weken lang niet zien. Sofie voelt zich alleen en ellendig tussen de mooie meiden die daar rondlopen. Maar tot haar stomme verbazing heeft Floor, type fotomodel, ook nog hersens in haar hoofd en worden ze beste vriendinnen.Na de vakantie mailt Sofie Floor over het pesten in haar nieuwe klas en de problemen met Tygo. Floor weet altijd raad. Maar kan Sofie Floor ook helpen met haar eetprobleem?

Ooit is niet nu - Brigitte van Aken
Janis is in de war. Haar vriendin is dood door een aanrijding met vluchtmisdrijf. Ze is erg verdrietig en heeft het gevoel dat Tatiana vermoord is. Ze gaat op zoek naar alle kleine geheimen die Tatiana haar nooit verteld heeft en ontdekt meer dan ze verwachtte. Haar vriendin hield er een geheim leven op na, een leven dat Janis nooit vermoedde. Janis weet ook niet of ze nu tevreden moet zijn over haar ontdekkingen, ze ziet haar vriendin nu in een heel ander daglicht.
De zoektocht van Janis is pijnlijk en spannend tegelijk. In het begin voel je haar onmacht om de dood van haar vriendin te begrijpen. Je gaat mee in haar verdriet en snapt best dat ze niet wil geloven dat Tatiana gewoon verongelukt is. Maar gaandeweg besef je dat Janis gelijk heeft, dat er donkere geheimen opduiken die van de lieve, vriendelijke Tatiana een heel ander meisje maken. Deze zoektocht geeft geen goed gevoel, in plaats van tevreden te zijn dat alles opgelost is, voel je je als lezer erg bedrukt. Wat naar boven komt speelt zich af in een donker stukje van onze maatschappij, waar zaken gebeuren die het daglicht schuwen. De leefsituatie van asielzoekers komt duidelijk in het verhaal naar voor, verweven in de herinneringen van Janis en de verhalen van Tatiana.

Echte vriendinnen - Ann Brashares

Em, Britt en Ama zijn al hartsvriendinnen sinds hun achtste. Maar nu ze op het punt staan om naar High School te gaan, dreigt hun vriendschap te verwateren. Ook omdat ze alledrie andere plannen hebben voor de zomervakantie:
Ama heeft een hekel aan kamperen en is niet sportief. Toch komt ze in de wildernis terecht, waar ze een trektocht moet zien te volbrengen met flirtende leeftijdsgenoten, onbegaanbare paden, pijnlijke blaren en dat allemaal zonder haarproducten.
Britt heeft alles op alles gezet om deze zomer een cursus te kunnen volgen om model te worden. Door zich helemaal op de lessen storten, hoeft ze bovendien niet te zien hoe haar vriendinnen steeds meer hun eigen leven leiden, los van haar.
Em brengt haar zomer door in het vakantiehuisje van haar ouders aan het strand. Ze raakt bevriend met een groepje populaire meiden van haar nieuwe school. Ama en Britt passen niet in dit plaatje. Wanneer Em de aantrekkelijke Zach ontmoet, slaat de liefde toe. Maar dan staat Britt plotseling op de stoep…

Vakantievriendinnen - Gonneke Huizing

'Ik wil eerst even zwemmen. Ik stik 'Oké! 'Chelsea sprong overeind. 'Woon je hier in de buurt of zo? Vroeg Daphne. 'Zoiets, 'zei Chelsea. 'Jij? 'Ik zit hier op de camping met mijn ouders. Nog bijna zeven weken.'Cool!' Helemaal niet,'liet Daphne zich ontvallen. 'Ik verveel me dood.'Komt mooi uit. Ik ook.' Jij? Verbaasd keek Daphne opzij. Ze had gedacht dat een meisje als Chelsea veel vrienden zou hebben. De ontmoeting met Chelsea maakt Daphnes vakantie helmaal goed. Chelsea heeft lef, ze ziet er supergoed uit en ze is heel gul - overdreven gul eigenlijk, vindt Daphne, als ze zomaar een hippe l - Phone van haar nieuwe vriendin krijgt!. Maar Chelsea gunt haar niet al te veel tijd om daar over na te denken.

Lopen voor je leven - Els Beerten

Noor is achttien en iedereeen vindt dat te jong om de marathon te lopen. Maar Noor is een oertalent, snel als de wind, met een enorm uithoudingsvermogen. En ze is koppig. Misschien haalt zij die 42,195 km wel. Tegen alle twijfels in. Ze loopt, en loopt, en loopt. En ondertussen schieten er flitsen van een andere tijd door haar hoofd. Toen Rosie haar liefste vriendin was en ze met Rosies broer Mattia ging trouwen.Toen Linda nog gewoon Linda was. Tot op een dag alles verschrikkelijk fout liep. Kon je maar de schaar zetten in het leven. Eruit knippen wat je niet bevalt, zoals die dingen waar je vanbinnen dood aan gaat. Maar dan zou Noor misschien nu geen marathon willen lopen. Dan zou ze niet kunnen wat ze nu kan.


Gemeente HaarlemH de Vries boekenSKOB
  • Gemaakt door Desk.nl
  • © 2012 LeesHit